Marta Torres Fitó - Doctoralia.es

Hirsutisme

  HIRSUTISME és el creixement excessiu de pel en la dona, seguint un patró de distribució masculina, on les hormones masculines (andrògens) tenen especial efecte:  patilles, barbeta, coll, mugrons, zona intermamària, zona entre el melic i el pubis, cuixes i esquena.

   S’ha de diferenciar de la HIPERTRICOSI que també és el creixement de pel però en zones no necessàriament de tipus masculí.

L’hirsutisme , pel seu origen, de vegades s’associa a d’altres trastorns mediats per les mateixes hormones masculines: acne, alopècia androgènica* i seborrea. També dona lloc a alteracions menstruals.

 

En funció de la quantitat d’hormones alterades , l’efecte serà més intens.

També pot passar que la quantitat d’hormones sigui normal i la alteració es trobi a nivell de receptor (unitat pilo-sebàcia), que sigui més sensible del normal, produint hirsutisme (HIRSUTISME PERIFÈRIC).

Quan les xifres són elevades, l’origen solen ser els ovaris, les glàndules suprarrenals o la hipòfisi (HIRSUTISME CENTRAL).

 

DIAGNÒSTIC

   Estudi hormonal previ per veure d’on provenen i en funció del resultat indicar visita ginecològica o endocrinològica. L’interrogatori és també fonamental , sobretot a nivell del consum de fàrmacs , perquè existeixen medicacions (corticoides, anabolitzants, etc.) que donen lloc a un increment de pel.

   L’hirsutisme es pot tractar des del punt de vista de l’origen, amb diferents tipus de medicaments, com anticonceptius, antiandrogènics, etc. Cada pacient haurà de ser estudiat i tractat de forma individual.

La eliminació del pel excessiu es pot fer amb cera, depilació elèctrica* o  làser*.

   Sempre s’ha de diagnosticar abans de depilar perquè si no es tracta la causa, s'anirà generant pel i no serà efectiva la seva eliminació. 

Adreça

  C/ Antoni Gaudí 3, 1r 3ª   Reus

Web creada per Marta Torres

Centre autoritzat pel departament de salut

de la Generalitat de Catalunya, inscrit al registre amb el  codi E43737997.

Contactar

email:  azon@azon-torres.cat

           torres@azon-torres.cat

Web:  azon-torres.cat

  • Black Facebook Icon