Marta Torres Fitó - Doctoralia.es
top of page

Hirsutisme

  HIRSUTISME és el creixement excessiu de pel en la dona, seguint un patró de distribució masculina, on les hormones masculines (andrògens) tenen especial efecte:  patilles, barbeta, coll, mugrons, zona intermamària, zona entre el melic i el pubis, cuixes i esquena.

   S’ha de diferenciar de la HIPERTRICOSI que també és el creixement de pel però en zones no necessàriament de tipus masculí.

L’hirsutisme , pel seu origen, de vegades s’associa a d’altres trastorns mediats per les mateixes hormones masculines: acne, alopècia androgènica* i seborrea. També dona lloc a alteracions menstruals.

 

En funció de la quantitat d’hormones alterades , l’efecte serà més intens.

També pot passar que la quantitat d’hormones sigui normal i la alteració es trobi a nivell de receptor (unitat pilo-sebàcia), que sigui més sensible del normal, produint hirsutisme (HIRSUTISME PERIFÈRIC).

Quan les xifres són elevades, l’origen solen ser els ovaris, les glàndules suprarrenals o la hipòfisi (HIRSUTISME CENTRAL).

 

DIAGNÒSTIC

   Estudi hormonal previ per veure d’on provenen i en funció del resultat indicar visita ginecològica o endocrinològica. L’interrogatori és també fonamental , sobretot a nivell del consum de fàrmacs , perquè existeixen medicacions (corticoides, anabolitzants, etc.) que donen lloc a un increment de pel.

   L’hirsutisme es pot tractar des del punt de vista de l’origen, amb diferents tipus de medicaments, com anticonceptius, antiandrogènics, etc. Cada pacient haurà de ser estudiat i tractat de forma individual.

La eliminació del pel excessiu es pot fer amb cera, depilació elèctrica* o  làser*.

   Sempre s’ha de diagnosticar abans de depilar perquè si no es tracta la causa, s'anirà generant pel i no serà efectiva la seva eliminació. 

bottom of page