Marta Torres Fitó - Doctoralia.es
top of page

El MELANOMA és un tumor de les cèl·lules pigmentàries de la pell, els melanòcits. És el tipus de càncer de pell més agressiu i pot arribar a ser mortal.

Sovint, el seu primer símptoma és un canvi de grandària, forma, color o textura d'una piga o aparició d'una nova piga que creix i canvia.

La causa del melanoma és variada, pot haver causes genètiques, però els factors ambientals són els mes determinants: haver pres en excés el sol al llarg de la vida i/o de forma inadequada.

melanoma. Consutori azon-Torres
melanoma. Consultori Azon-Torres

Altres factors de risc són tenir la pell, els ulls i els cabells clars, que hi hagi presència de pigues atípiques i en una quantitat elevada o haver patit cremades solars durant la infància.

El diagnòstic precoç és fonamental. S’han de detectar aviat i així evitarem la progressió i que pugui disseminar-se.

Totes les persones haurien de revisar-se la pell amb freqüència i acudir com a mínim un cop l'any al dermatòleg. Aquesta revisió té caràcter d'urgència si es produeix qualsevol canvi en la pell o si se sospita d'una lesió.

El mètode "ABCDE" pot ajudar a recordar els signes d'alarma d'una piga o nevus.

Asimetria: el contorn d'una meitat no és igual a l'altre

Bordes (Vores): són desiguals, borroses o irregulars

Color: té coloracions diferents, podent incloure tonalitats negres, marrons o blavoses.

Diàmetre: canvis en la grandària, generalment es tornen més grans.

Evolució: qualsevol canvi en la piga en les últimes setmanes o mesos.

 

   Davant de canvis com aquests el dermatòleg, bé visualment o mitjançant l’ajuda de tècniques concretes com la dermoscòpia estàndard i la digital (FOTOFINDER*), resulta determinant en el diagnòstic precoç i, si cal, en la extirpació urgent de la lesió.

Un cop fet el diagnòstic mitjançant l’estudi patològic (biòpsia) caldrà valorar els passos a seguir ja que el melanoma te un protocol d’actuació ben establert.

En els casos de pacients amb nombroses pigues com el de la síndrome de nevus atípic, on el seguiment pot ser difícil, la tècnica de microscopia d’epiluminiscència digital* ens ajuda a un correcte seguiment en els anys ja que comporta la realització de mapes corporals i imatges digitals de les pigues més rares i dubtoses que poden quedar. Així si es veuen canvis rellevants es pot indicar tractament o bé, al contrari, la estabilitat de les pigues ens pot decidir a no tractar, evitant d'aquesta manera cirurgies, amb les conseqüents cicatrius que poden quedar.

bottom of page