Marta Torres Fitó - Doctoralia.es
top of page

Herpes

Els herpes són malalties produïdes pel contacte directe amb els virus herpes. Hi ha dues tipologies: VHS1, que afecta la zona oro-facial i VHS2 la zona genital (veure Malalties de transmissió sexual o MTS*)

   La tipologia VHS1 també es pot trobar en l'herpes genital, per contacte oro-genital quan està actiu.

   Una característica dels virus herpètics és que queden adormits en el teixit nerviós i de tant en tant poden “despertar-se” i tornar a fer lesions (diem que fan un brot). Una causa freqüent de reactivació es quelcom que faci alterar les defenses del cos com una grip, febre, dormir poc, etc.

herpes labial. Consultori azon-torres
herpes simple oreja. Consultori azon-torres

SÍMPTOMES

Els herpes es manifesten amb picor, dolor, vesícules, erosions, úlceres i crostes, que en el VHS1 apareixen a la boca, galtes o nas.

TRACTAMENT

Normalment el tractament pot ser tòpic , accelerant l'assecat de les lesions o medicació oral com aciclovir o  valaciclovir.

PREVENCIÓ

A nivell preventiu és molt important evitar fer petons o tenir relacions sexuals quan hi ha lesions actives i també si hi ha símptomes sense lesions ja que en aquell moment ja és contagiós. També és important no tocar les lesions amb els dits per no disseminar o contagiar per via manual. Bona higiene de mans.

bottom of page