Marta Torres Fitó - Doctoralia.es Malalties de transmissió sexual | Azon-Torres
top of page

Malalties de transmissió sexual

   Actualment la facilitat per gaudir de relacions sexuals de forma més precoç i amb un major nombre de persones junt amb una relaxació de les mesures preventives (preservatiu) ha fet que la transmissió d’infeccions per contacte sexual estigui molt estesa en ambdós sexes.

 

BERRUGUES GENITALS O CONDILOMES

La infecció més freqüent. Produïda pel virus del papil·loma humà (HPV) 

  Aquestes lesions són de fàcil observació en pubis, penis, vulva i zones perianals. També poden afectar al tracte genital de la dona i produir lesions vaginals o al coll de la matriu. Determinats tipus de HPV són oncogènics, podent produir displàsia de les cèl·lules i, si no es diagnostica, càncer de cèrvix.

   Qualsevol persona amb condilomes ha de ser ben examinada i la seva parella o parelles han de ser informades i també examinades. (recordo que en un home és més fàcil veure una berruga genital, mentre que en algunes dones solament estan a la zona interior no visible i poden anar infectant als seus contactes sense saber que ho pateixen)

La única manera de prevenir més contagis és trencar la cadena d'infeccions i, en això, tant dermatòlegs com ginecòlegs hi estem implicats.

HERPES GENITAL

També per transmissió sexual, són molt molestos, produint ulceres doloroses, de vegades recurrents. Produit pel virus VHS-2. 

herpes genital. Consulori azon-torres

  Si es té relació amb una persona que se sap que pateix aquesta malaltia, es pot reduir molt el risc de contraure la infecció si es tenen les següents cures:

1-   La parella pot medicar-se contra l’herpes. La medicació és diària

2-   Evitar les relacions sexuals de qualsevol tipus quan es tenen símptomes (quan es té un brot)

Nota: no totes les llagues estan localitzades en les zones que es poden protegir durant les relacions sexuals (preservatiu), perquè aquest virus de vegades es difon per zones veïnes, sense provocar cap llaga visible. Per això, si tenint el brot d’herpes es mantenen relacions amb una persona que no es medica, encara que es tingui cura amb preservatiu, es pot contagiar.

SÍFILIS 

Sol debutar amb una llaga petita i indolora. Pot també ocasionar erupció cutània a mans i peus, que no pica. De vegades la persona no nota res i passen anys fins que torna a aparèixer.

       Les llagues, quan hi son, fan que sigui contagiós i és solament per contacte sexual: oral, vaginal o anal.

      Es transmet al fill durant l’embaràs, que a més, pot ser complicat.

Es pot tractar i curar, però es donen casos extrems de mort.

Quan hi ha lesió activa la millor prevenció és l’abstenció de les relacions sexuals. El preservatiu disminueix molt la probabilitat de contagi però no elimina del tot el risc d'aquest. 

 

URETRITIS o inflamació de la uretra. De vegades asimptomàtica, però habitualment provoca cuisor i secreció muco-purulenta. No sempre una uretritis és una malaltia de transmisió sexual, tot i que el més habitual és que ho sigui i els causants més comuns són la gonorrea i les clamídies.

 

SIDA

Malaltia de transmissió sexual causada pel virus VIH (Virus d’Immunodeficiència Humana). El contagi sexual és a través de: semen, secrecions vaginals, sang 

Es transmet durant la gestació, part i lactància (la llet també està infectada)

Prevenció: la utilització de preservatiu és molt efectiva i imprescindible quan es desconeix si el contacte pateix aquesta malaltia o és portador/a dels anticossos.

En tots el casos, un bon diagnòstic i un tractament precoç  pot evitar complicacions i la transmissió a altres parelles.

bottom of page