Marta Torres Fitó - Doctoralia.es

Vitiligen

   El vitiligen és una malaltia que es manifesta per la pèrdua del color de la pell que, tot i no afectar la salut de la persona, pot comportar importants trastorns des del punt de vista estètic i emocional.

   La causa no es coneix del tot,  és un trastorn de base autoimmune en el que juguen també un paper important els factors genètics i ambientals.

  Les persones afectades de vitiligen comencen a visualitzar taques o punts blancs (despigmentació) en la seva pell. La pell és de textura normal i són asimptomàtiques, encara que algunes persones refereixen picor a les lesions.

Les taques blanques són més evidents en les zones exposades al sol: mans, peus, braços, 

cames, cara i llavis.

  Altres àrees comunes són les aixelles, engonals i al voltant de la boca, els ulls, les fosses nasals, melic i genitals.

  A més de les taques blanques a la pell, algunes persones amb vitiligen poden presentar pèl blanc que creix en el cuir cabellut, pestanyes, celles, barba etc.

  El curs i la severitat de la pèrdua de pigment difereixen en cada persona. En molts casos, el vitiligen comença en una àrea petita i va progressant lentament. Algunes persones noten que les seves taques romanen igual durant anys i en un moment determinat apareixen noves àrees. En rares ocasions , les taques de vitiligen es re-pigmenten espontàniament, per si soles, sense cap tractament.

Val la pena tractar el Vitilígen ?

   Està clar que ens enfrontem a un procés llarg i al que cal dedicar temps i paciència, però està demostrat que en les zones facials

i coll la resposta és molt bona, i en les altres àrees pot millorar en un percentatge força bo de casos.

TRACTAMENT

  Serà diferent segons l’extensió, edat i localització .

El tractaments més usats són cremes tòpiques amb tacròlimus, clobetasol, calcipotriol, etc. o fototeràpia amb llum ultraviolada tipus UVB o PUVA, amb o sense combinació de khellina, comprimits amb L-fenilalanina, biotina , etc.

Adreça

  C/ Antoni Gaudí 3, 1r 3ª   Reus

Web creada per Marta Torres

Centre autoritzat pel departament de salut

de la Generalitat de Catalunya, inscrit al registre amb el  codi E43737997.

Contactar

email:  azon@azon-torres.cat

           torres@azon-torres.cat

Web:  azon-torres.cat

  • Black Facebook Icon