Marta Torres Fitó - Doctoralia.es
top of page

Vitiligen

   El vitiligen és una malaltia que es manifesta per la pèrdua del color de la pell que, tot i no afectar la salut de la persona, pot comportar importants trastorns des del punt de vista estètic i emocional.

   La causa no es coneix del tot,  és un trastorn de base autoimmune en el que juguen també un paper important els factors genètics i ambientals.

vitiligo codos. Consultori azon-torres
vitiligo manos. Consultori azon-torres

  Les persones afectades de vitiligen comencen a visualitzar taques o punts blancs (despigmentació) en la seva pell. La pell és de textura normal i són asimptomàtiques, encara que algunes persones refereixen picor a les lesions.

Les taques blanques són més evidents en les zones exposades al sol: mans, peus, braços, 

cames, cara i llavis.

  Altres àrees comunes són les aixelles, engonals i al voltant de la boca, els ulls, les fosses nasals, melic i genitals.

  A més de les taques blanques a la pell, algunes persones amb vitiligen poden presentar pèl blanc que creix en el cuir cabellut, pestanyes, celles, barba etc.

  El curs i la severitat de la pèrdua de pigment difereixen en cada persona. En molts casos, el vitiligen comença en una àrea petita i va progressant lentament. Algunes persones noten que les seves taques romanen igual durant anys i en un moment determinat apareixen noves àrees. En rares ocasions , les taques de vitiligen es re-pigmenten espontàniament, per si soles, sense cap tractament.

Val la pena tractar el Vitilígen ?

   Està clar que ens enfrontem a un procés llarg i al que cal dedicar temps i paciència, però està demostrat que en les zones facials

vitiligo piernas. Consultori azon-torres

i coll la resposta és molt bona, i en les altres àrees pot millorar en un percentatge força bo de casos.

TRACTAMENT

  Serà diferent segons l’extensió, edat i localització .

El tractaments més usats són cremes tòpiques amb tacròlimus, clobetasol, calcipotriol, etc. o fototeràpia amb llum ultraviolada tipus UVB o PUVA, amb o sense combinació de khellina, comprimits amb L-fenilalanina, biotina , etc.

bottom of page