Marta Torres Fitó - Doctoralia.es
top of page

Psoriasi

La psoriasi és la malaltia dermatològica per excel·lència.

La pateix un 2% de la població, per tant són uns 140.000 pacients que hi ha a Catalunya.

  Tot i que la causa no es coneix, està demostrat que la presencia de factor genètics i certs desencadenants com l’estrés i les infeccions són claus en la seva aparició.

 

Les lesions són molt característiques, plaques vermelles, escamoses, usualment simètriques i que no solen picar.

 

   Existeixen diverses formes de presentació, la més comú i clàssica és la localitzada en colzes, genolls i cuir pilós. Poden haver localitzacions molestes com la forma invertida que afecta plecs com els genitals, axil·lars i zones inter-glúties. També formes palmo-plantars, pustuloses, unguials, exclusivament capil·lar, etc.

En ocasions alguns pacients tenen formes molt extenses i generalitzades que són tot un repte per al dermatòleg.

psoriasis rodillas. Consultori azon-torres

Com que les lesions acostumen a localitzar-se en zones visibles, l’impacte a nivell social és important, afectant també els sentiments de frustració i baixa autoestima en molts pacients.

TRACTAMENT

Els tractaments són molt variats i depenen molt de l’extensió i localització. Avui en dia

tenim tractaments molt efectius i en els darrers 15 anys la investigació ha dut al mercat nous medicaments d’alta eficàcia.

L’objectiu és netejar al màxim les lesions, tot i sabent que és una malaltia crònica i que no podem encara guarir del tot.

Mai hem d’oblidar donar bons consells, com una alimentació adequada (dieta mediterrània...), banys de mar i sol, evitar l’estrés i deixar, si es pot, de consumir tòxics com el tabac i l’alcohol.

bottom of page