Marta Torres Fitó - Doctoralia.es
top of page

Pre-càncer de pell

A) QUERATOSI SOLARS

   Son lesions pre-canceroses. Aspres al tacte, escatoses i amb certa pigmentació o envermelliment. Les zones on es manifesten fonamentalment són les més exposades al sol: cara, orelles, escot i cuir cabellut en persones calbes. 

  Un percentatge d’aquestes lesions pot derivar a càncer de pell epitelial (carcinoma

pre-cancer de piel. Conultori Azon-Torres

escamós), per això és important tractar-les, per prevenir-ho.

   Aquestes lesions afecten més a la gent de pell clara i ulls clars i que han pres sol, tot i que qualsevol persona que hagi pres prou sol les pot tenir. D’aquí que la fotoprotecció sigui tant important fer-la ja des de jove i s’ha de mantenir un cop el pacient ja ha estat diagnosticat.

TRACTAMENT

  1. Eliminació amb crioteràpia i curetatges

  2. Tractaments tòpics localitzats.

PREVENCIÓ

1. Fotoprotecció (insistim en el tema)

2. Realització de PEELINGS QUÍMICS ESPECÍFICS (reparadors del ADN cel·lular*), amb una composició que estabilitza la estructura de les cèl·lules de la zona de risc i augmenta la seva protecció front al càncer.

3. En pacients amb clar risc de patir un càncer de pell o que ja n’han patit algun, existeix actualment el que s’anomena “tractament del  camp de cancerització” utilitzant la teràpia fotodinàmica dirigida a tractar la zona on sabem que apareixeran en els mesos o anys posteriors.

B) LEUCOPLÀSIA a llavi o boca (taques blanques persistents, com una espècie de llaga que no cura i no cou)

C) ERITROPLÀSIA a la zona genital (taques vermelles persistents)

 

El dermatòleg, un cop diagnosticat amb certesa aquest procés és qui indicarà el tractament més adequat en funció de l’edat i activitat habitual del pacient.

bottom of page