A) QUERATOSI SOLARS
Son lesions pre-canceroses. Aspres al tacte, escatoses i amb certa pigmentació o envermelliment. Les zones on es manifesten fonamentalment són les més exposades al sol: cara, orelles, escot i cuir cabellut en persones calbes.
Un percentatge d’aquestes lesions pot derivar a càncer de pell epitelial (carcinoma
escamós), per això és important tractar-les, per prevenir-ho.
Aquestes lesions afecten més a la gent de pell clara i ulls clars i que han pres sol, tot i que qualsevol persona que hagi pres prou sol les pot tenir. D’aquí que la fotoprotecció sigui tant important fer-la ja des de jove i s’ha de mantenir un cop el pacient ja ha estat diagnosticat.
TRACTAMENT
-
Eliminació amb crioteràpia i curetatges
-
Tractaments tòpics localitzats.
PREVENCIÓ
1. Fotoprotecció (insistim en el tema)
2. Realització de PEELINGS QUÍMICS ESPECÍFICS (reparadors del ADN cel·lular*), amb una composició que estabilitza la estructura de les cèl·lules de la zona de risc i augmenta la seva protecció front al càncer.
3. En pacients amb clar risc de patir un càncer de pell o que ja n’han patit algun, existeix actualment el que s’anomena “tractament del camp de cancerització” utilitzant la teràpia fotodinàmica dirigida a tractar la zona on sabem que apareixeran en els mesos o anys posteriors.
B) LEUCOPLÀSIA a llavi o boca (taques blanques persistents, com una espècie de llaga que no cura i no cou)
C) ERITROPLÀSIA a la zona genital (taques vermelles persistents)
El dermatòleg, un cop diagnosticat amb certesa aquest procés és qui indicarà el tractament més adequat en funció de l’edat i activitat habitual del pacient.