Marta Torres Fitó - Doctoralia.es

Dermatitis del bolquer

   En alguns lactants , la zona tapada pel bolquer pot presentar envermelliment  brillant en la zona de  les natges , llavis majors en nenes i àrea escrotal en nens. 

Això és degut  al contacte mantingut de l’orina i la femta amb la pell, sota el bolquer.

Recordem que qualsevol producte químic en oclusió augmenta la seva absorció i capacitat irritant, per tant un lactant que es canvia poc té més risc d’irritar-se.

   En ocasions, la aparició de diarrea o fins i tot la sortida de les dents, afavoreixen que el nadó tingui la zona més sovint mullada, amb augment del risc de presentar aquesta dermatitis.

COMPLICACIONS

Infecció per gèrmens com els llevats (càndides) o bacteris (estrepto o estafilococs ). Ho haurem de sospitar per la mala resposta al tractament o l’aparició de signes com lesions a distància, la fissuració dels plecs, aparició d’ampolles o extensió de la dermatitis  més enllà dels límits  bolquer.

 

PREVENCIÓ

Tant senzill com no demorar el canvi de bolquer quan sospitem que és necessari, juntament amb la utilització de productes barrera, amb pastes tipus lassar o similars.  En cas de no resposta o lesions inhabituals , cal consultar al dermatòleg.

Adreça

  C/ Antoni Gaudí 3, 1r 3ª   Reus

Web creada per Marta Torres

Centre autoritzat pel departament de salut

de la Generalitat de Catalunya, inscrit al registre amb el  codi E43737997.

Contactar

email:  azon@azon-torres.cat

           torres@azon-torres.cat

Web:  azon-torres.cat

  • Black Facebook Icon