Marta Torres Fitó - Doctoralia.es
top of page

Dermatitis del bolquer

   En alguns lactants , la zona tapada pel bolquer pot presentar envermelliment  brillant en la zona de  les natges , llavis majors en nenes i àrea escrotal en nens. 

Això és degut  al contacte mantingut de l’orina i la femta amb la pell, sota el bolquer.

Recordem que qualsevol producte químic en oclusió augmenta la seva absorció i capacitat irritant, per tant un lactant que es canvia poc té més risc d’irritar-se.

   En ocasions, la aparició de diarrea o fins i tot la sortida de les dents, afavoreixen que el nadó tingui la zona més sovint mullada, amb augment del risc de presentar aquesta dermatitis.

Dermatitis del pañal. Consultori Azon-Torres
prevencion dermatitis del pañal. Consultori Azon-Torres

COMPLICACIONS

Infecció per gèrmens com els llevats (càndides) o bacteris (estrepto o estafilococs ). Ho haurem de sospitar per la mala resposta al tractament o l’aparició de signes com lesions a distància, la fissuració dels plecs, aparició d’ampolles o extensió de la dermatitis  més enllà dels límits  bolquer.

 

PREVENCIÓ

Tant senzill com no demorar el canvi de bolquer quan sospitem que és necessari, juntament amb la utilització de productes barrera, amb pastes tipus lassar o similars.  En cas de no resposta o lesions inhabituals , cal consultar al dermatòleg.

bottom of page